About Me

My photo
Volgograd, Russia
I'm a 12 year old trapped in an 19 year old physique and I love pink :) Our heart is pink, and pink is a lovely colour. So, let's stick to the "fitrah" and let's make our heart a lovely heart too :D InsyaAllah.

Wednesday, April 25, 2012

Little Thing called Ukhuwah :)

Assalamualaikum Smile

Recently Updated1

Jazakumullahu khayran khatira sudi melawat kami.

Ada masa, jemput lagi Smile

Ukhuwah fillah, abadan abada!

Tuesday, April 24, 2012

22:78

Assalamualaikum wbt Smile

Alhamdulillah, respiratory system masih sudi menghirup udara, cardiovascular system masih bersemangat mengepam darah, digestive system berselera sekali menjamah nutrient nutrient dan system2 lain juga turut bahagia. Alhamdulillah, all praise to Him.

“Dan berjihadlah kamu di jalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya. Dia telah memilih kamu, dan Dia tidak menjadikan kesukaran untukmu dalam agama. (Ikutilah) agama nenek moyangmu Ibrahim. Dia (Allah) telah menamakan kamu orang-orang muslim sejak dahulu, dan (begitu pula) dalam (Al-Qur’an) ini, agar Rasul (Muhammad) itu menjadi saksi atas dirimu dan agar kamu semua menjadi saksi atas segenap manusia. Maka laksanakanlah salat dan tunaikanlah zakat, dan berpegang teguhlah kepada Allah. Dia-lah Pelindungmu; Die sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong”

Al-Hajj : 78

Jom tadabbur ^___^

Ayat atas ni antara ayat favourite saya. Okay, kalau kita tengok ayat ni. Ada sikit contradiction. Macam, kalau dalam medical care, lecturer saya selalu pesan, “In any case, you must first diagnose the symptoms, because contra indication may occur if we treat patient with wrong drugs”

So, apa yang contradictionnya dalam ayat ni?

Dalam ayat ni, Allah berfirman, bahawa “Dia tidak menjadikan kesukaran dalam agama..” Maksudnya, kita takkan susah la kan?

Then, ayat tu disambung.. “Ikutilah agama nenek moyangmu Ibrahim..”

Okayy. CHOPP siapa kenal nabi Ibrahim angkat tangan!

hands-up

Alhamdulillah, ramai yang kenal. Of course lah kan, masa kecil2 dulu suka nyanyi lagu nama2 nabi and plus, masa bulan puasa, ada rancangan Kisah2 Anbiyya’ kat TV3, menarik sangat rancangan tu! Sepanjang 20 tahun hidup, dari kecil mendengar kisah2 nabi, sehingga besar dan mendengar dengan lebih serius dan mendalam mengenai sirah nabi dan rasul, kisah Nabi Ibrahim antara yang paling sukar kehidupannya.

Kalau kita baca surah Ibrahim, memang banyak dugaan dan cabaran yang dilalui baginda.

Nabi Ibrahim bukanlah seorang yang dilahirkan sebagai seorang yang merasai nikmat Islam seperti kita. Ayahnya seorang pembuat berhala. Nabi Ibrahim telah pecahkan berhala-hala tersebut sehingga ingin dia hampir dibakar oleh kaum jahiliah ketika itu. Kemudian, setelah berkahwin, beliau juga lambat dikurniakan cahaya mata. Apabila dikurniakan cahaya mata, Allah menurunkan perintah supaya menghantar Siti Hajar dan Ismail nun jauh ke Makkah. Kemudian, apabila bertemu semula dengan Nabi Ismail, beliau diperintahkan pula untuk menyembelih anaknya sendiri.

Cuba letakkan diri anda at least 1 sec in his shoes. Tak mampu kan? Berat.

Tapi kenapa Allah berfirman, tiada kesukaran dalam agama?

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا

So, with every difficulty there is relief; indeed, with every difficulty there is relief.

94: 5-6

Sesungguhnya bersama kesusahan itu diiringi kesenangan. Allah menghantar burung-burung kecil untuk memadamkan api yang ingin membakar Nabi Ibrahim. Allah mengurniakan zuriat soleh kepada beliau. Allah memudahkan urusan Siti Hajar dan Ismail dengan menemukan mereka dengan telaga air zam zam. Allah menggantikan Nabi Ismail dengan seekor kibas untuk disembelih.

Benarlah ayat ini. “Maka laksanakanlah salat dan tunaikanlah zakat, dan berpegang teguhlah kepada Allah. Dia-lah Pelindungmu; Dia sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong”

Mungkin dalam usaha untuk terus tersabat dalam jalan dakwah dan tarbiyyah ini susah. Payah. Begitu banyak pengorbanan yang terpaksa dilakukan, sama ada suka ataupun tidak. Nak istiqamah dalam sesuatu perbuatan, susah. Nak redha dengan ujian yang datang tiba2, susah. Nak berubah menjadi yang lebih baik, juga susah. Kadang kadang rasa macam, go with the flow sahajalah. Susah betul nak tetapkan hati. Tapi ingat, only dead fish go with the flow. Make a step.. Memang payah tapi… berpegang teguhlah pada Allah, Dia sebaik sebaik penolong. Yakin, have faith. InsyaAllah.

p/s : tadi terbaca status Cik Bintul Shahrain :

received a letter from uni of otago (mula2 saspens adakah surat sruh berenti skolah sbb cuti lama sgt ;p)

rupanya they are asking for my participation in their research regarding upper limb injury since they knew ive visited fracture clinic/physio recently.

all i need to do is to attend the interview session n i will get $50 grocery voucher.

bersama kecederaan juga ada rezeki :)
alhamdulillah makanan drpd hadiah hamper pun baru je disentuh. sungguh rezeki dtg dr arah yg x disangka2 ^__^

p/ss: Tak rasa sweet ke, Allah cakap “Dia telah memilih kamu…..” “Dia (Allah) telah menamakan kamu orang-orang muslim sejak dahulu…”

p/sss: Semoga diberi kekuatan.

Wallahualam. Assalamualaikum

Thursday, April 19, 2012

Thursday.

Assalamualaikum!

Update lagi hari ni, nawal? Hee. Alhamdulillah, masih diberi ruang dan peluang untuk berceloteh hari ni.

Alhamdulillah – kena selalu sebut ni! Betul. Our way of thanking Allah #muslimmoment

Yesterday is Wednesday. Today is Thursday. Tomorrow is Friday. Okay, would you imagine, if yesterday, before you sleep, you forgot to be thankful of everything He gave you that day, and today when you woke up, all that things had been gone? No more comfy bed. No more that verysmart smartphone, no more nasi lebih yang simpan dlm peti semalam (hehe saya suka simpan dinner utk breakfast).. The only thing left is, yourself, and when you see around, satu padang pasir yang kosong. How would you feel?  Nak nangis kan? Kalau saya mesti rasa nak menjerit. So, be grateful. All things we have today, if He want to take it back, it would be very easy for Him.

Macam saya, kalau macam saya beli birthday present untuk kawan saya. Saya betul2 ikhlas nak kasi dia. Then, I nampak he put my present kat lantai, unattended. Rasa macam tak best kan? Rasa macam how could youuuuuuu T_________T

Hee.

Jangan jadi hamba exam (random). Okay. Ni ambil mood exam 2 bulan lagi. I have a friend, who really brags about being careerwoman, iron-lady back in MRSM. Really, I admire her. She’s like an inspiration. But now, she changed. She said,

AHAHAH naah, none of 'em seems important anymore. :P Found better purpose of life & already on my way to work towards that. :)

Natasya Amylia, you’re really inspiring! Haha. I was touched to hear it’s her that say that. Actually, since kindergarten, primary school, secondary, and now, I am the one who really think that marks, grades, and result are really important thing. I always want to do my best in my exam. Being an average student, I already be thankful. Alhamdulillah. But, there is flaw. Really. Saya seorang hamba exam. Bila exam, kadang2 sy tak tidur malam. Pukul 6 pagi baru sy tidur, lepas tu bangun pukul 8 pg. Gila is it? Tapi masa exam je la. Hari hari biasa? Haha, living my life like a boss. *sekeh kepala*

Nawal, get up. Jangan jadi hamba exam lagi. Mari menjadi hamba Allah (sorry encik Hilal Asyraf, pinjam tagline sat). Win as mujahidah or die as syahidah (credit to Dhuha Shahrain)

Okay, actually banyak lagi nak cakap. Tapi I need to bersiap. Nak pergi Majlis Kesyukuran. My naqibah gave birth 7 days ago and today she make majlis kesyukuran. Tak sabar nak tengok baby comel!

Assalamualaikum!

Wednesday, April 18, 2012

Just my two cents.

Assalamualaikum Smile

Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan untuk menulis today.

Just my two cents. Kenapa? Sebab hari ni tujuan saya nak membebel je sebenarnya. Actually nak tulis semalam, right after finished watching korean drama, 49 days. Tapi komitmen yang jitu terhadap economy membuatkan saya menangguhkan sesi penulisan ini sehingga sekarang. Haha.

Okay. First thing first. Let be systematic.

Economics. Yes, saya belajar economics. Uni mewajibkan kami untuk ambil econs. Walaupun dalam mimpi pun tak pernah ada niat nak belajar, tapi saya tertakdir jua belajar econs. Satu subjek yang tak pernah saya pandang berat. Akhirnya hari ni dah habis. Econs tidak lah memberi impact yang besar dalam sanubari saya. Tapi, saya harap ilmu yang saya dapat sepanjang 1 sem ni ada jua gunanya.

(Haha,, sorry tiba tiba. Sebenarnya saya sangat tak suka tulis entry tanpa main point. Macam melalut2, macam sekarang tapi ahh pedulikan semua saya nak tulis jugak! ?*&^ what am I doing? –_____________- )

Kemudian, saya juga berjaya menghabiskan 49 days selama 4 hari. 49 days ni tak cliché, menarik dan tertarik. Walaupun agak mengarut tapi message cerita ni sampai ke hati saya. Life. Kadang2 saya rasa saya hidup seolah2 tak ingat bahawa mati tu akan tiba. Insaf insaf. Benar, cerita ni buat saya terfikir dan merenung sekejap. If there’s no tomorrow, where will be agak agaknya? So live today like there’s no tomorrow. Nabi pun pernah cakap, orang paling bijak tu adalah orang yang sentiasa ingat mati. Bukan lah saya mengajak anda semua untuk menjadi paranoid dan sentiasa resah dan gelisah. Sebaliknya segala kata2, perbuatan dan serba serbi yang kita lakukan tu haruslah berpaksikan untuk mencari redhaNya semata2. Wallahualam.

p/s : orang kata tengok cerita Korea ni bazir masa, lagha. Tapi tak boleh resist kan kadang2? Oleh itu, marilah menjadi manusia yang bijak, tengok, lihat, tonton, fahami, hayati, dan ambil pengajaran. Tapi jangan lupa pilih cerita. Konklusinya, jadi bijak!

2 months. Lebih kurang 2 bulan lagi sekali lagi saya akan landing di negara tumpah darahku Malaysia. Haha. Balik ni, banyak benda harus saya settle. Kad Maybank. Praktikal. Lesen kot? Program2. Makin besar, makin banyak tanggungjawab. Saya baca satu artikel, dia kata, “Freedom comes with responsibily”. Ye, benar tepat sekali. Dulu masa kecik2 saya rasa mcm tak bebas, tp masa tu sy free sebenarnya. Free dari tanggungjawab. Sekarang, besar walaupun tak panjang sangat, sudah mencapai tahap mokhsya (freedom, sorry, bahasa philosophy), tapi diri ni tergari(over) dengan segala bagai tanggungjawab yang bertenggek di bahu ibarat burung bertenggek di pokok. Excited untuk practical sebulan. Finally saya masuk hospital(figuratively).Literally dah banyak kali lah masuk hospital. Kat sini ada juga kelas di hospital, tapi bukanlah seharian di hospital. Excited tapi takut sebab saya tiada kawan. Tapi, marilah pula menjadi manusia tabah dan kuat. Medic bukan untuk manusia manja. (terasa sungguh berkaliber hak tuihh berkata begini). Rabbi yassir wala tuassir. InsyaAllah Smile

Okay la. Till then, assalamualaikum! Smile

Sunday, April 15, 2012

Turkey Through The Ages : Day 3, hot and cold

Assalamualaikum.

It’s

………..

 

COLD

………………………….

 

REALLY COLD

 

cute_little_cartoon_bird_flying__soaring_through_the_clouds_0515-1003-1906-0354_SMU

Chirp chirp chirp it’s day 3!

Snow seemed like doesn’t want to stop falling. Istanbul was getting colder, and colder.

I was shivering all time. My hands, my feet, those were feeling so numb.

Our next destination was TOPKAPI PALACE!

I was so affected by coldness. I don’t even feel like walking anymore. I wanna sit and hot chocolate would be just nice.

But, there’s something that help me to get through the day.

The hotness.

The whaaaat????

There’s something that hot enough to let the cold go away.

It’s something that we called “kehangatan ukhuwah”

VOT VOT! Itulah yang saya maksudkan, kehangatan ukhuwah menjadi pembakar semangat!

They hold my hands tightly so I won’t feel so cold. We made a group lovely hug. We hold onto each other. Subhanallah!

The feeling was amazing.

Snow falling onto you, oh my friend how are you? You are cold, you’re feel so blue, don’t worry, let’s hold my hand, I’m with you!

DAY 3, LET’S BEGIN!

jaulah2

 

Topkapi Palace, it used to be the empire palace before they moved to Dolmabahce Palace.

Here, Sultan Muhammad Fatih, Sultan Selim, Sultan Sulaiman stayed.

I like it, it’s full with Islamic architecture and I felt the Islamic environment there.

We could see the library, the study room, and there’s a lot of museums.

I was so amazed when I found out there’s the beard of the Prophet Muhammad Saw.

Also, the swords of the prophet, and the sahabat.

It’s so interesting. We’re revealed by so much Islamic history here.

Topkapi Palace was a huge place. Yet, the weather and the slippery pavement became the reason we didn’t stay too long there.

Bye bye Topkapi Palace. It’s been great to be here Smile

…..

Next we took the bus to Eyub town!

 

cartoon_bus

Interesting fact! Hehe, sleeping in bus, train etc during travelling sgt best! Haha, it’s like, ohhhh we’re taking the bus! How long will it take? Oh 20 mins, I better sleep now! Haha, maybe it’s just me!

Eyub town was very welcoming. You know, there is some place, that once you put your step on it, you feel the warmth. That’s Eyub.

So why this town is named Eyub? Through 6 days of my journey, this is the best and most inspiring history for me.

There was 1 sahabat of prophet Muhammad SAW, his name is Abu Ayyub al- Ansari. He is really interested in the conquest of Constantinople.

According to wikipedia :

Muhammad ibn Jarir al-Tabari records under A.H. 49 (9/2/669-28/1/670) a number of raids against the Byzantines, including the one led by Muawiyah's son Yazid against Constantinople (cf. Siege of Constantinople (674)). Abu Ayyub is among the notables listed as accompanying Yazid. He was an old man, but that did not prevent him from enlisting. After a short time engaged in battle, he fell ill and had to withdraw. Yazid came to him and asked: "Do you need anything, Abu Ayyub?" To which Abu Ayyub replied, "Convey my salaams (Islamic farewell) to the Muslim armies and tell them: "Abu Ayyub urges you to penetrate deeply into the territory of the enemy as far as you can go, that you should carry him with you and that you should bury him under your feet at the walls of Constantinople." Then he breathed his last. The Muslim army fulfilled his request and pushed back the enemy's forces until they reached the walls of Constantinople where Abu Ayyub was buried.

:’)

Inspiring isn’t it?

After the conquest of Constantinople a türbe (tomb) was constructed above Abu Ayyub's purported grave and a mosque built in his honour. From that point on the area, now known as the locality of Eyüp, has become a sacred locality and many Ottoman officials requested burial in proximity of Abu Ayyub.

So, here I am. In Eyub. Right in front his tomb. During my visit, I saw many local people and also tourist that “berebut2” to take a look on his tomb. Alfatihah.

Zuhur in Eyub mosque. Then a very old lady came to us, giving the Turkish sesame bread to us. Jazakillahu khayran :)

Another interesting fact about Turkey, it is famous of its ice cream and pakcik jual ice-cream’s magic trick! Haha nomonomo funny!

And as usual, women and shopping are two things that couldn’t be separated.

After shopping shopping shopping…

We snap, snap and snap pictures!

Pictures

Eyub, it’s been pleasure to visit you Smile *thumbs up*

On our way back to hostel, we stopped by at the dessert restaurant. Yummy yummy! We tried so many puddings, and my favourite of all is Rice Pudding!

Recently Updated

Day 3 : They said, hot and cold is two things that can’t be put together. But today, it isn’t Smile

Assalamualaikum.

p/s : kalau nak best shopping, pergi lah ke Eyub Smile

Kisah Seekor Lintah

Assalamualaikum!

Euwwwww(gedik sikit)… Pernah kena ni?

leech_3725846

Okay ahem ahem, ini encik lintah. Siapa siapa yang pernah pergi jungle trekking ke, operasi burung hantu kat hutan ke, mesti pernah kena gigit dengan encik lintah ni kan. Trauma? Sakit? Geli? Haha.

Esok saya ada kelas medical care therapy, and esok saya akan belajar tentang leech! So study la sikit2 kan malam ni. So, makin saya baca, makin menarik pulak rasanya! Sungguh.. tak tipu! Begitu banyak fakta menarik tentang leech ni! Tiba2 saya terilham pula untuk mengdedikasi kan sebuah entry kepada encik lintah.

Istimewa untuk encik lintah ^__________^

Medically.. lintah ni boleh sedut darah kotor kita. Bahkan, lintah lebih diprefer berbanding drug2 yang canggih bagai yang ada di pasaran. Waaahh hebatnya encik lintah. Lebih menyeronokkan, gigitan encik lintah hanyalah dirasakan seperti gigitan 2 3 ekor nyamuk. Sebab tu lah kadang2 kita tak perasan pun encik lintah sedang hinggap dan menikmati hidangan darah di kaki kita. Rasa gatal sikit sikit je.

Hmmmmmhhh.. kenapa tak rasa sakit ye?

Haruslah! Allah adalah sebaik2 perancang. Air liur encik lintah sudah pun dilengkapi dengan chemical yang mengandungi painkiller, menyebabkan kita tak merasa sakit. Air liur beliau juga mengandungi chemical yang menghalang blood clotting. Yeah!

Apa baik sangat encik lintah ni?

Banyaaaaak! Dengan mengambil darah kotor kita, beliau adalah ideal therapist for blood circulation disturbance (bombastic sikit).

Side effect pula jarang jarang sekali nak menjelma. Psychological effect jela kot! TRAUMA T__________T taknak masuk hutan dah! haha.

Tapi, setelah mendengar cerita kehebatan encik lintah, rasa macam takpela encik lintah gigit pun, byk juga kebaikan beliau. (tapi sikit sikit jela ye, takuttttt)

Haha. Okay tu medically. On another side………….

Encik lintah ni saya ibaratkan seperti satu masalah yang dtg pada kita.

DATANG SENYAP2. MENGGIGIT. SAKIT. BERDARAH. RASA NAK NANGIS. TAKUT. NERVOUS. TRAUMA.

tapi, after all they done, they took along with em the bad thing. They made us healthier.

So does problem.. they made us stronger!

WHAT DOESN’T KILL YOU MADE YOU STRONGER!

Terima kasih encik lintah yang comel kerana memberi inspirasi kepada saya malam ini.