About Me

My photo
Volgograd, Russia
I'm a 12 year old trapped in an 19 year old physique and I love pink :) Our heart is pink, and pink is a lovely colour. So, let's stick to the "fitrah" and let's make our heart a lovely heart too :D InsyaAllah.

Tuesday, October 30, 2012

Parents and their dream

Assalamualaikum wbt

Hello dear readers (if u still exist), haha. Sorry for my missing in action. Maybe I shud named this blog as random and seldomly posted blog!

ben

I just watched “Gifted Hand : Ben Carson Story”. I was like mad with myself for a second because why did it takes 20 years and 40 days for me to discover this inspiring story.For those who haven’t yet watch this story, I humbly recommend this story for you. Ben Carson was and is still a legend in medicine. He is the neurosurgeon and the first one successfully operate on the siamese twins. What more interesting about him is the journey of his life. From the boy who had been called as “dummies” until a successful neurosurgeon. Along with him was his mom, the great mom. His mom, a single mother of 2, who can’t even read, but yet has been a great mom, mother behind the success of his two sons.

My favourite words of his mom,

“You can do anything anyone else can do, only you can do it better”

That’s really a parents’ word right?

Then, as soon as I finished watching, I am excitedly tweet about this story and while scrolling down the timeline, I read a tweet by TED, it sounds like this

“Why do parents think it’s so easy to get straight A’s?”

images

And now that’s really the children’s word right?

Haha. Throughout my life, I’ve been stressed out by my mother especially to always maintain the good and excellent result. I could say, what I am today, it is because of my mother. She had push me to go this far. She had been dreaming about me being a doctor since I could remember, that was like when I was 4, maybe?

She will always remind us to study hard, to get straight A’s, to get a good grade, good rating in the class. Haha, sometimes I wonder, did she think that it is really easy to achieve that. But, as I grow up, I understand that, that is the parents’ job. To believe us when others don’t. To have faith in us. Who else would be dreaming for us besides them?

So, maybe, sometimes, some moment, some seconds, we think that they are putting so much hope on our shoulder by saying those words, but believe me, they just want to encourage us, for us to put some faith in ourselves in our little room of heart, to be confident of ourselves! If we succeed, it is us who got the credit, and they will just be sitting from afar, cheering for us. And if we failed, believe me, they will be the first person to hold us from falling down. That’s parent Smile

P1000324

So, thank them for all!

p/s : teringat masa fail test JPJ tahun lepas, I was so scared to tell my parents, and risau sangat2 they will put the blame on me and whatsoever, so I decided to message abah. I wrote, “abah, sorry kakak dah fail”. And for a sec, came in the reply and abah said “takpela, lain kali pulak. Boleh balik dah ke?”. And I was like fuhhhhh lega and sayang abah! And my mom was cool too. Though I know they were sad. I was really bersalah sbb membazir 1k++ for the fees just to get the “GAGAL” cop on my kertas! I will do the best for my next test! (and that was moment that I realize that I am really noob in driving a car) haha. Sad moment of my life, one of them! But Im lucky to have ma and abah Smile

So, that’s all for now! Till we meet again, insyaAllah, God willing Smile

Tuesday, September 4, 2012

because home is where the heart belongs to

Assalamualaikum wbt Smile

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. 5 hari dah tiba kembali di Volgograd. Happy? Not really. Dah tu kenapa alhamdulillah sampai 3 kali?

I would say, alhamdulillah is not the word yang kita hanya boleh ucap bila kita happy je. Sedih, duka, lara, terlampau happy, lupa dunia ke, alhamdulillah tu mesti sentiasa diucap, and jangan lupa, alhamdulillah tu bukan sekadar kata2 or ucapan, it is a manifestation, that we are really grateful to Allah, tak kira lah dalam apa jua keadaan kita FULL STOP.

Back to Volgograd, bukan lah perkara yang gembira. Seminggu sebelum balik, bermacam main dalam kepala. Contohnya,

“Kalau tak balik kan best”

“Tak nak balik boleh taaaak?”

Lebih kurang macam tu la. Bila sampai kat KLIA pun, hati pun berat semacam. I cant even talk to my parents, lagi2 nk tgk mata, because I will cry immediately. So ma and abah, sorry kalau kakak senyap je hari tu ;(

Sampai di Volgo, memang masih tak happy. Nak update status ckp safely arrived pun sangat malas! Macam tu lah benda yang terakhir nak bagitau dunia.

But then, 2 hari lepas, kami semua dikejutkan dgn berita kemalangan pelajar Nizhny. Takziah buat keluarga. Al fatihah.

This really make me think. I always mcm tak nak balik Volgo daaaaaah! But, Allah sampaikan saya dengan selamat di Volgo. Macam wake up call, Nawal get up please, kenapa sangat terpengaruh dengan bisikan syaitan. Bersyukurlah, wherever you are now, it is where He want to place you because He know what the best for you, and you should remember that when Allah brings you somewhere, He’ll definitely bring you through it, and you shud be really grateful for where you are now :’)

So that definitely explain my alhamdulillah. Again, alhamdulillah ya Allah.

But of course, I miss home so much. I miss my family so much.

Teringat zaman dulu2 kat MRSM PC. I was so strong back then. Kebal lah katakan.

I didn’t cry a bit masa ma and abah tinggalkan dekat asrama masa registration day. Masa tu rasa macam hoorayyyyyyy bebas! Zaman remaja rebel yang dah malas nak basuh pinggan and lipat kain kat rumah haha. Masa kawan2 homesick and menangis2, I will the person yang, laah kenapa menangis ni. Sabar lah. And saya mmg bukan homesick person. Jarang la nak sedih2 teringat rumah. Situasi2 begitu hanyalah timbul bila tibanya musim exam ;p

Tetapi makin meningkatnya usia, kita makin faham fungsi rumah tu sendiri. Makin lama tempoh tak duduk rumah, just balik untuk cuti, makin kita menghargai masa2 kita di rumah. Sedar tak sedar, dah 5 tahun saya tinggalkan rumah. But then, home will still be my favourite place of all. Why?

because home is where the heart belongs to Smile

Assalamualaikum Smile

Saturday, May 26, 2012

Wajah Kesayangan Hamba

Assalamualaikum wbt

Amaran : Ini post homesick.

Marilah berkenalan dengan wajah kesayangan hamba.

SAM_0485

 

Cute isnt they? Ini adalah che dan ayah. Saya sentiasa rasa saya special di mata mereka (perasan). Sebab antara ramai2 cucu, saya lah yang paling lama dengan mereka. Saya tinggal dengan mereka sehingga saya form 1, kemudian saya pindah ke Selangor. Satu perasaan yang amat sedih. Hampir 13 tahun dibesarkan dengan mereka. Hari hari makan masakan che. Ikan bawal masam manis. Daging masak kicap. Ayam kari. Haha. Ayah hantar dan ambil saya dari sekolah. Layan telenovela dengan che petang2. Haha, ye nenek saya peminat telenovela. Daripada cerita Rosalinda, The Gardener’s Daughter, dan macam2 lagi, saya layan dengan che. Petang2, kalau ayah tak beli goreng pisang, che akan buat lempeng manis. Ataupun kuih bunga. Sangat sedap. Makan sambil minum air teh. Petang yang sangat best, sampai sekarang pun takde lagi petang yang bahagia seperti itu. Good old days. (lap air mata jap). Walaupun saya ni nakal, tapi mereka jarang marah saya. Saya pecahkan gelas, ayah akan cakap, gelas tu pun macam manusia, ada masa dia nak mati, pecah lah dia. Saya terharu sangat sebab dia sikit pun tak marah saya, jadi lepas tu saya berazam saya taknak pecahkan mana mana barang kaca dah. Masa saya form 1, saya ada projek ERT kena buat skirt. Saya kena beli barang2, che dan ayah baik sangat bawa saya pergi kedai belikan semua barang2 tu. Saya sangat rasa bersalah kerana menyusahkan atuk dan nenek saya. Mereka dah tua. Terima kasih che and ayah. Kalau saya nak tulis semua yang mereka buat pada saya, rasanya sampai esok pun tak habis. Hehe.

Maka apabila masuk form 2, saya pun pindah ke Selangor.

Tapi selepas 2 tahun, bila saya form4, Allah dekatkan balik saya pada mereka. Saya dapat tawaran ke MRSM PC di Pengkalan Chepa, Kelantan. Sekali lagi, che dan ayah la yang melayan karenah saya selama 2 tahun. Walaupun saya ni sangat mengada-ngada sehingga menyusahkan mereka, tapi saya cuma nak hiburkan mereka. Yela, duduk berdua di rumah mesti rasa sunyi sikit2. Boleh je beli iron sendiri masa outing, tapi saya suruh mereka belikan. (semata2 nak orang datang melawat) Bila che datang, bukan iron je dia bawak, biskut rokok, roti gardenia, dan macam2 lagi. Haha seronoknya. Kadang2 tu bawa buah anggur, kadang2 bawa saya beli nasi campur yang sangat sedap kat luar. Walaupun maktab boleh hantar pelajar sakit guna van maktab, saya yang mengada2 tahap dewa call nenek saya. Maka mereka bawa lah saya ke klinik. Bila boleh balik bermalam, saya pun balik tidur kat rumah che. Malam tu mesti che akan beli typicalnya nasi kerabu ayam percik Yati, ataupun nasi ayam + pelbagai kuih muih. Dan ayat che sebelum dia pergi sembahyang maghrib “habiskan lah makanan tu” dan maka saya pun habiskan lah, sampai full sangat2 dan mengantuk. Maka saya akan bangun sangat lewat keesokan hari. Masa saya nak SPM, stationary semua tu dibeli oleh nenek dan atuk saya. Mereka jelah pelawat constant saya di maktab. Kalau takde mereka, banyak sangat kesusahan yang saya akan hadapi. Sekalilagi, terima kasih che dan ayah.

Saya rindu nak duduk rumah che balik. Saya rindu nak susun barang groceries dalam kabinet lepas che balik pasar. Saya rindu nak ikut ayah pergi pos office hantar teka silang kata yang dia buat dalam surat khabar utusan. Saya rindu nak makan kek buah yang che buat. Saya rindu nak tolong belikan kelapa parut, tepung beras n telur kat kedai depan. Saya rindu semua tu.

Dan sekarang, sekali lagi, jarak memisahkan saya dengan mereka. Orang selalu kata, long distance relationship bla bla bla. Bagi saya, ini lah long distance relationship sebenar saya, walaupun beribu batu jauh, che dan ayah sentiasa dekat di hati. Segala ajaran, didikan semua saya semat dalam hati. Dan mereka tetap akan menjadi wajah kesayangan hamba ^^ Alin sayang che ngan ayah!

Ya Allah, berilah aku kesempatan untuk berbakti kepada mereka suatu hari nanti.

Assalamualaikum!

Tuesday, May 22, 2012

Women and career!

Assalamualaikum wbt Smile

Alhamdulillah, masih lagi diberi peluang untuk menulis hari ini.

Wah, berkalibernya tajuk! Haruslah, umur penulis sudah menjangkau 20 tahun (ehem2 birthday bulan 9 okay), haruslah sudah mula berjinak jinak dalam penulisan matang sebegini, So, apa pendapat anda?

Azman : Perempuan? Huh, nak kerja? Duduk rumah jela, jaga anak.

Nik : Agak la, kalau bukan diorang, takkan kita kot nak tukar pampers anak?

Azman + Nik : HAHAHA (evil laugh)

Nawal : –_____-- “

Aiseyman, ini sudah mengundang muka menyampah. Haha. Mari Nawal terangkan Nawal’s logic kepada anda.

Kalau dilihat, sebenarnya, peranan wanita itu sendiri dalam masyarakat telah disalah anggap. Ramai yang salah faham tentang peranan wanita itu sendiri. Sehingga, timbul segelintir yang berpendapat seperti dua lelaki poyo di atas. Wanita itu kerjanya hanya duduk di rumah, masak, kemas rumah, jaga anak dan full stop. Memang benar, tugas tugas yang dinyatakan tersebut merupakan tanggungjawab wanita, namun sebenarnya peranan wanita lebih dari itu.

Jika kita ingat kembali zaman Rasulullah saw, isteri baginda sendiri, Khadijah adalah seorang businesswoman yang berjaya. Walaupun menjadi seorang wanita berkerjaya, namun beliau tidak gagal dalam menjalankan peranan sebagai seorang isteri kepada rasul. Khadijah berjaya memainkan peranan yang amat besar dalam menyokong dakwah Nabi. Selain menjadi seorang ibu yang hebat di rumah, beliau juga menjadi people behind the success of Rasulullah. Khadijah adalah satu contoh srikandi dan wanita yang harus dicontohi oleh wanita2 zaman kini.

Azman + Nik : Laahh, kalau dah kerja, bila nak didik anak2? Ada masa ke? Balik kerja dah penat.

Okay okay. Persoalan itu sangat subjektif. Mungkin ada kebenaran di sebalik statement tersebut. Jadi, kita sebagai wanita, harus sedar dan bijak dalam mem-balance-kan antara kerjaya dan keluarga. Barrier yang wujud di antara keluarga dan kerjaya itu sendiri tidak wujud sekiranya kita bijak untuk menanganinya.

Tapi, still, ada masa ke kalau pandai balance sekalipun? Kejap lagi outstation lah, overtime lah, dinner dengan boss lah.

Jom baca bawah ni!

Quantity VS Quality

Mungkin surirumah tangga sepenuhnya mempunyai kelebihan masa untuk diluangkan bersama anak2 berbanding wanita berkerjaya. Mereka dapat memerhatikan sendiri aktiviti anak2. Jadi, sebagai seorang yang tidak mempunyai kuantiti masa yang banyak bersama keluarga, kita harus mempergunakan sebaik baiknya quality time yang ada. Walaupun hanya sedikit sahaja masa yang ada untuk keluarga, namun jika kita betul betul isi masa ini dengan efektif, insyaAllah, masa yang sedikit itu dapat melengkapi waktu2 yang hilang sewaktu kita sedang bekerja.

Priority VS Unimportance

Hakikatnya, apabila sudah berkerjaya, banyak pilihan dan timbang tara yang harus dilakukan. Contohnya, ada makan2 department, dinner, karnival sukan, and etc. Jadi, dalam waktu2 begini, amat penting untuk kita membuat pro and cons serta fikir yang mana lebih priority. Wallahualam.

Haha, sebagai seorang yang masih bergelar pelajar, saya merasakan kurang layak untuk berkata2 begini, kerana  hakikatnya, saya belum pernah merasai lagi bagaimana menjadi seorang wanita yang bekerja. Namun, sebagai future wife and future doctor at the same time, saya harap tulisan ini sendiri bakal mengingati saya suatu hari nanti, dan benarlah, senang untuk berkata2, realitinya? Tepuk dada, tanya lah hati! Semoga diberi kekuatan suatu hari nanti.

Azman + Nik : InsyaAllah kami jadi suami yang memahami suatu hari nanti!

p/s : teringat kisah Sumayyah, semoga dapat jadi hebat macam dia!

pp/s : Nenek saya seorang guru. Mak saya juga bekerja. Nak jadi macam mereka juga Smile

Sunday, May 20, 2012

Tanya sama itu hud hud

Assalamualaikum wbt Smile

HEY PENDEK!

pendek

 

*ouchh that hurts* haha actually, menjadi seorang yang kecil comel ibarat cinderella (feel free untuk muntah) seperti saya ini, bukan mudah. Banyak benda yang terbatas. Seriously percaya lah cakap gua hehe.

cinder

Sebab kan saya kecik, saya dipandang seperti kanak2 (or maybe I really am) haha Smile with tongue out

And sometimes, kredibiliti kita diragui macam hmmm kecik je nawal yang comel ni, boleh caya ke dia buat kerja?

haaaaaa something like that lah. Tapi sebenarnya saya optimis je, jangan risau, ini bukan post emo kihkihkih

So, kalau bukan post emo, what’s the point?

My point here, setiap orang ada kelemahan dan kelebihan masing2. Bagi saya, tu antara kelemahan saya lah (saje buat drama touching sekejappp, harap anda terharu sobsob)

Kelemahan saya di situ. Kelemahan anda mungkin di tempat lain. Dun be ashamed of having weakness. It’s normal. Bak kata kawan saya, kelemahan kau tu lah yang buat kau special. Ececeh cheer up!

Tak percaya? Mari tanya sama itu hudhud.

hoopoe-info0

An-naml : 15-26

Dalam ayat ni, ia menceritakan tentang kisah burung hud hud yang lewat menghadiri perhimpunan yang diadakan oleh Nabi Sulaiman atas alasan, ia ternampak suatu kaum di negeri Saba yang menyembah matahari.

Sebenarnya, cerita ini sangat memberi inspirasi kepada saya untuk terus optimis. Kenapa kenapa kenapa kenapa?

Keranaaaaaa….  Burung hudhud ini physicalnya kecil sahaja, mungkin dia bukanlah sehebat harimau rimba. Dia bukanlah sebesar gajah. Dia juga bukan pantas berlari bak cheetah. Basically, dia hanya lah seekor burung yang kecil. Namun, dia sangat proaktif dalam mencari ruang kebaikan. Mungkin aku kecil, namun aku berjiwa besar. Dengan berbekalkan optimism pada diri sendiri, dia mengibas sayapnya, terbang tinggi dan peduli ummah (TIBA TIBA MAAF hehe).

Pengajarannya di sini di sana dan di situ, janganlah jadikan kelemahan itu sebagai batu penghalang kepada kita untuk mencapai sesuatu. Mari lah kita mencontohi burung hudhud yang begitu optimis! Katakan, saya boleh!

Terima kasih burung hudhud. Inspiring much Smile Thank you Allah kerana memberi ilham.

p/s : kalau dalam flight, selalu tak sampai nak letak barang kat compartment atas, tapi selalu Allah hantar siapa2 je random people untuk tolong, terima kasih Allah and those random people! ^_____^

pp/s : after all, I’m happy to be a strawberry shortcake. Thankful enough, Alhamdulillah Smile

ss5

Assalamualaikum :”>

Friday, May 18, 2012

The road not taken

 

2-roads

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim
Because it was grassy and wanted wear,
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I marked the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I,
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

Robert Frost

Dear my Lord Allah, please give me your guidance. Between those two roads, I confused.

Thursday, May 10, 2012

To a friend :)

 

Assalamualaikum Smile

This is especially for a friend.. (whose final exam is around the corner)

Bila sebut study je mesti rasa…

images

Taknak study boleh?

Tapi kalau awak tak study, saya akan…

powerpuff-girls005

Marah kuasa berganda!

Jadi baik awak study rajin2… Sebab bak pepatah arab, man jadda wajada, wa man zara’a hasada (siapa yang menanam, dpt hasilnya. siapa yang berusaha dapat kejayaan)

044

So, bila awak dah study banyak2, awak akan ready utk jawab exam like a boss. Nak masuk dewan exam tu mesti ready habis punya!

ppbubbles

*Bring it on the exam paper!*

Dan saya.. akan menyokong dari jauh!

ppg

 

*Go go power rangers!*

Dan…

InsyaAllah lepas dah habis exam, saya akan doakan supaya awak dapat result with flying colours!

lalala

Haha? Inspiring? Jadi sekarang pergi study! The sky is the limit, and go get the butterfly no matter how high it flies!

butter

Goodluck!

ps: semoga berusaha dengan power seperti power puff girl!

Let’s see the world differently!

 

ant

Assalamualaikum Smile

One of my most favourite blog is my cousin’s blog, Dhuha Shahrain. Her latest post is about this movie called Patch Adams. I don’t get a chance yet to watch this movie, but through her words, I found this movie really interesting. I really like stories that give us lesson (at least they didn’t make me feel guilty for abandoning books for a while Smile with tongue out) So, basically, she wrote about how we see things.  Another interesting and creative post from her.

Sometimes, we tend to see things from only one side and keep narrowing our mind.

Let’s read this.

The British Medical Association has weighed in on Prime Minister David Cameron's health care proposals:

The Allergists voted to scratch it, but the Dermatologists advised not to make any rash moves.

The Gastroenterologists had a sort of a gut feeling about it, but the Neurologists thought the Administration had a lot of nerve.

The Obstetricians felt they were all labouring under a misconception. Ophthalmologists considered the idea short-sighted.

Pathologists yelled, "Over my dead body!" while the Paediatricians said, "Oh, Grow up!"

The Psychiatrists thought the whole idea was madness, while the Radiologists could see right through it.

The Surgeons were fed up with the cuts and decided to wash their hands of the whole thing.

The ENT specialists didn't swallow it, and just wouldnt hear of it. The Pharmacologists thought it was a bitter pill to swallow, and the
Plastic Surgeons said, "This puts a whole new face on the matter...."

The Podiatrists thought it was a step forward, but the Urologists were pissed off at the whole idea.

The Anaesthetists thought the whole idea was a gas, but the Cardiologists didn't have the heart to say no.

In the end, the Proctologists won out, leaving the entire decision up to the arseholes in London.

Nice wordplay isn’t it? Found this on someone’s blog.

I guess you get my point right? Dr House once said in one of the episode, that if you give the patient to neurologist, they will say is neurological diseases. If you give the patient to cardiologist, then they would say it theirs. His point is, if you check on patient with eyes problem at only his hand, how you’ll know that he has eyes problem? We must consider and check everything in order to get a correct diagnose.

house

Same goes on how we see thing. If we only look and analyse thing from one aspect, how can we be so sure of which one is true, and which one is not? How can we really know the thing? Another example, if we keep testing a monkey on his swimming skill, how would we know that monkey is really good at climbing?

So dear myself, my friends, let’s broaden our mind, open our eyes and our heart, let’s see thing differently! Be wise Smile

p/s : 2 years ago, when I made my first step here, in Volgograd, I speak to myself, “Kampung mana mara hantar aku ni?” Then, during orientation, my senior gave us these words, “ If you change your perspective to the world, the world will change around you” Starting from there, Volgograd become my second home (still adapting)

pp/s:  Haha, about the example, don’t get me wrong, most of THE REAL doctor out there are competent enough to diagnose the patient.

ppp/s : One month to go to final exam, means, one month to go to summer break, means, dear malaysian, im coming home!

Assalamualaikum!

Wednesday, April 25, 2012

Little Thing called Ukhuwah :)

Assalamualaikum Smile

Recently Updated1

Jazakumullahu khayran khatira sudi melawat kami.

Ada masa, jemput lagi Smile

Ukhuwah fillah, abadan abada!

Tuesday, April 24, 2012

22:78

Assalamualaikum wbt Smile

Alhamdulillah, respiratory system masih sudi menghirup udara, cardiovascular system masih bersemangat mengepam darah, digestive system berselera sekali menjamah nutrient nutrient dan system2 lain juga turut bahagia. Alhamdulillah, all praise to Him.

“Dan berjihadlah kamu di jalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya. Dia telah memilih kamu, dan Dia tidak menjadikan kesukaran untukmu dalam agama. (Ikutilah) agama nenek moyangmu Ibrahim. Dia (Allah) telah menamakan kamu orang-orang muslim sejak dahulu, dan (begitu pula) dalam (Al-Qur’an) ini, agar Rasul (Muhammad) itu menjadi saksi atas dirimu dan agar kamu semua menjadi saksi atas segenap manusia. Maka laksanakanlah salat dan tunaikanlah zakat, dan berpegang teguhlah kepada Allah. Dia-lah Pelindungmu; Die sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong”

Al-Hajj : 78

Jom tadabbur ^___^

Ayat atas ni antara ayat favourite saya. Okay, kalau kita tengok ayat ni. Ada sikit contradiction. Macam, kalau dalam medical care, lecturer saya selalu pesan, “In any case, you must first diagnose the symptoms, because contra indication may occur if we treat patient with wrong drugs”

So, apa yang contradictionnya dalam ayat ni?

Dalam ayat ni, Allah berfirman, bahawa “Dia tidak menjadikan kesukaran dalam agama..” Maksudnya, kita takkan susah la kan?

Then, ayat tu disambung.. “Ikutilah agama nenek moyangmu Ibrahim..”

Okayy. CHOPP siapa kenal nabi Ibrahim angkat tangan!

hands-up

Alhamdulillah, ramai yang kenal. Of course lah kan, masa kecil2 dulu suka nyanyi lagu nama2 nabi and plus, masa bulan puasa, ada rancangan Kisah2 Anbiyya’ kat TV3, menarik sangat rancangan tu! Sepanjang 20 tahun hidup, dari kecil mendengar kisah2 nabi, sehingga besar dan mendengar dengan lebih serius dan mendalam mengenai sirah nabi dan rasul, kisah Nabi Ibrahim antara yang paling sukar kehidupannya.

Kalau kita baca surah Ibrahim, memang banyak dugaan dan cabaran yang dilalui baginda.

Nabi Ibrahim bukanlah seorang yang dilahirkan sebagai seorang yang merasai nikmat Islam seperti kita. Ayahnya seorang pembuat berhala. Nabi Ibrahim telah pecahkan berhala-hala tersebut sehingga ingin dia hampir dibakar oleh kaum jahiliah ketika itu. Kemudian, setelah berkahwin, beliau juga lambat dikurniakan cahaya mata. Apabila dikurniakan cahaya mata, Allah menurunkan perintah supaya menghantar Siti Hajar dan Ismail nun jauh ke Makkah. Kemudian, apabila bertemu semula dengan Nabi Ismail, beliau diperintahkan pula untuk menyembelih anaknya sendiri.

Cuba letakkan diri anda at least 1 sec in his shoes. Tak mampu kan? Berat.

Tapi kenapa Allah berfirman, tiada kesukaran dalam agama?

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا

So, with every difficulty there is relief; indeed, with every difficulty there is relief.

94: 5-6

Sesungguhnya bersama kesusahan itu diiringi kesenangan. Allah menghantar burung-burung kecil untuk memadamkan api yang ingin membakar Nabi Ibrahim. Allah mengurniakan zuriat soleh kepada beliau. Allah memudahkan urusan Siti Hajar dan Ismail dengan menemukan mereka dengan telaga air zam zam. Allah menggantikan Nabi Ismail dengan seekor kibas untuk disembelih.

Benarlah ayat ini. “Maka laksanakanlah salat dan tunaikanlah zakat, dan berpegang teguhlah kepada Allah. Dia-lah Pelindungmu; Dia sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong”

Mungkin dalam usaha untuk terus tersabat dalam jalan dakwah dan tarbiyyah ini susah. Payah. Begitu banyak pengorbanan yang terpaksa dilakukan, sama ada suka ataupun tidak. Nak istiqamah dalam sesuatu perbuatan, susah. Nak redha dengan ujian yang datang tiba2, susah. Nak berubah menjadi yang lebih baik, juga susah. Kadang kadang rasa macam, go with the flow sahajalah. Susah betul nak tetapkan hati. Tapi ingat, only dead fish go with the flow. Make a step.. Memang payah tapi… berpegang teguhlah pada Allah, Dia sebaik sebaik penolong. Yakin, have faith. InsyaAllah.

p/s : tadi terbaca status Cik Bintul Shahrain :

received a letter from uni of otago (mula2 saspens adakah surat sruh berenti skolah sbb cuti lama sgt ;p)

rupanya they are asking for my participation in their research regarding upper limb injury since they knew ive visited fracture clinic/physio recently.

all i need to do is to attend the interview session n i will get $50 grocery voucher.

bersama kecederaan juga ada rezeki :)
alhamdulillah makanan drpd hadiah hamper pun baru je disentuh. sungguh rezeki dtg dr arah yg x disangka2 ^__^

p/ss: Tak rasa sweet ke, Allah cakap “Dia telah memilih kamu…..” “Dia (Allah) telah menamakan kamu orang-orang muslim sejak dahulu…”

p/sss: Semoga diberi kekuatan.

Wallahualam. Assalamualaikum

Thursday, April 19, 2012

Thursday.

Assalamualaikum!

Update lagi hari ni, nawal? Hee. Alhamdulillah, masih diberi ruang dan peluang untuk berceloteh hari ni.

Alhamdulillah – kena selalu sebut ni! Betul. Our way of thanking Allah #muslimmoment

Yesterday is Wednesday. Today is Thursday. Tomorrow is Friday. Okay, would you imagine, if yesterday, before you sleep, you forgot to be thankful of everything He gave you that day, and today when you woke up, all that things had been gone? No more comfy bed. No more that verysmart smartphone, no more nasi lebih yang simpan dlm peti semalam (hehe saya suka simpan dinner utk breakfast).. The only thing left is, yourself, and when you see around, satu padang pasir yang kosong. How would you feel?  Nak nangis kan? Kalau saya mesti rasa nak menjerit. So, be grateful. All things we have today, if He want to take it back, it would be very easy for Him.

Macam saya, kalau macam saya beli birthday present untuk kawan saya. Saya betul2 ikhlas nak kasi dia. Then, I nampak he put my present kat lantai, unattended. Rasa macam tak best kan? Rasa macam how could youuuuuuu T_________T

Hee.

Jangan jadi hamba exam (random). Okay. Ni ambil mood exam 2 bulan lagi. I have a friend, who really brags about being careerwoman, iron-lady back in MRSM. Really, I admire her. She’s like an inspiration. But now, she changed. She said,

AHAHAH naah, none of 'em seems important anymore. :P Found better purpose of life & already on my way to work towards that. :)

Natasya Amylia, you’re really inspiring! Haha. I was touched to hear it’s her that say that. Actually, since kindergarten, primary school, secondary, and now, I am the one who really think that marks, grades, and result are really important thing. I always want to do my best in my exam. Being an average student, I already be thankful. Alhamdulillah. But, there is flaw. Really. Saya seorang hamba exam. Bila exam, kadang2 sy tak tidur malam. Pukul 6 pagi baru sy tidur, lepas tu bangun pukul 8 pg. Gila is it? Tapi masa exam je la. Hari hari biasa? Haha, living my life like a boss. *sekeh kepala*

Nawal, get up. Jangan jadi hamba exam lagi. Mari menjadi hamba Allah (sorry encik Hilal Asyraf, pinjam tagline sat). Win as mujahidah or die as syahidah (credit to Dhuha Shahrain)

Okay, actually banyak lagi nak cakap. Tapi I need to bersiap. Nak pergi Majlis Kesyukuran. My naqibah gave birth 7 days ago and today she make majlis kesyukuran. Tak sabar nak tengok baby comel!

Assalamualaikum!

Wednesday, April 18, 2012

Just my two cents.

Assalamualaikum Smile

Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan untuk menulis today.

Just my two cents. Kenapa? Sebab hari ni tujuan saya nak membebel je sebenarnya. Actually nak tulis semalam, right after finished watching korean drama, 49 days. Tapi komitmen yang jitu terhadap economy membuatkan saya menangguhkan sesi penulisan ini sehingga sekarang. Haha.

Okay. First thing first. Let be systematic.

Economics. Yes, saya belajar economics. Uni mewajibkan kami untuk ambil econs. Walaupun dalam mimpi pun tak pernah ada niat nak belajar, tapi saya tertakdir jua belajar econs. Satu subjek yang tak pernah saya pandang berat. Akhirnya hari ni dah habis. Econs tidak lah memberi impact yang besar dalam sanubari saya. Tapi, saya harap ilmu yang saya dapat sepanjang 1 sem ni ada jua gunanya.

(Haha,, sorry tiba tiba. Sebenarnya saya sangat tak suka tulis entry tanpa main point. Macam melalut2, macam sekarang tapi ahh pedulikan semua saya nak tulis jugak! ?*&^ what am I doing? –_____________- )

Kemudian, saya juga berjaya menghabiskan 49 days selama 4 hari. 49 days ni tak cliché, menarik dan tertarik. Walaupun agak mengarut tapi message cerita ni sampai ke hati saya. Life. Kadang2 saya rasa saya hidup seolah2 tak ingat bahawa mati tu akan tiba. Insaf insaf. Benar, cerita ni buat saya terfikir dan merenung sekejap. If there’s no tomorrow, where will be agak agaknya? So live today like there’s no tomorrow. Nabi pun pernah cakap, orang paling bijak tu adalah orang yang sentiasa ingat mati. Bukan lah saya mengajak anda semua untuk menjadi paranoid dan sentiasa resah dan gelisah. Sebaliknya segala kata2, perbuatan dan serba serbi yang kita lakukan tu haruslah berpaksikan untuk mencari redhaNya semata2. Wallahualam.

p/s : orang kata tengok cerita Korea ni bazir masa, lagha. Tapi tak boleh resist kan kadang2? Oleh itu, marilah menjadi manusia yang bijak, tengok, lihat, tonton, fahami, hayati, dan ambil pengajaran. Tapi jangan lupa pilih cerita. Konklusinya, jadi bijak!

2 months. Lebih kurang 2 bulan lagi sekali lagi saya akan landing di negara tumpah darahku Malaysia. Haha. Balik ni, banyak benda harus saya settle. Kad Maybank. Praktikal. Lesen kot? Program2. Makin besar, makin banyak tanggungjawab. Saya baca satu artikel, dia kata, “Freedom comes with responsibily”. Ye, benar tepat sekali. Dulu masa kecik2 saya rasa mcm tak bebas, tp masa tu sy free sebenarnya. Free dari tanggungjawab. Sekarang, besar walaupun tak panjang sangat, sudah mencapai tahap mokhsya (freedom, sorry, bahasa philosophy), tapi diri ni tergari(over) dengan segala bagai tanggungjawab yang bertenggek di bahu ibarat burung bertenggek di pokok. Excited untuk practical sebulan. Finally saya masuk hospital(figuratively).Literally dah banyak kali lah masuk hospital. Kat sini ada juga kelas di hospital, tapi bukanlah seharian di hospital. Excited tapi takut sebab saya tiada kawan. Tapi, marilah pula menjadi manusia tabah dan kuat. Medic bukan untuk manusia manja. (terasa sungguh berkaliber hak tuihh berkata begini). Rabbi yassir wala tuassir. InsyaAllah Smile

Okay la. Till then, assalamualaikum! Smile

Sunday, April 15, 2012

Turkey Through The Ages : Day 3, hot and cold

Assalamualaikum.

It’s

………..

 

COLD

………………………….

 

REALLY COLD

 

cute_little_cartoon_bird_flying__soaring_through_the_clouds_0515-1003-1906-0354_SMU

Chirp chirp chirp it’s day 3!

Snow seemed like doesn’t want to stop falling. Istanbul was getting colder, and colder.

I was shivering all time. My hands, my feet, those were feeling so numb.

Our next destination was TOPKAPI PALACE!

I was so affected by coldness. I don’t even feel like walking anymore. I wanna sit and hot chocolate would be just nice.

But, there’s something that help me to get through the day.

The hotness.

The whaaaat????

There’s something that hot enough to let the cold go away.

It’s something that we called “kehangatan ukhuwah”

VOT VOT! Itulah yang saya maksudkan, kehangatan ukhuwah menjadi pembakar semangat!

They hold my hands tightly so I won’t feel so cold. We made a group lovely hug. We hold onto each other. Subhanallah!

The feeling was amazing.

Snow falling onto you, oh my friend how are you? You are cold, you’re feel so blue, don’t worry, let’s hold my hand, I’m with you!

DAY 3, LET’S BEGIN!

jaulah2

 

Topkapi Palace, it used to be the empire palace before they moved to Dolmabahce Palace.

Here, Sultan Muhammad Fatih, Sultan Selim, Sultan Sulaiman stayed.

I like it, it’s full with Islamic architecture and I felt the Islamic environment there.

We could see the library, the study room, and there’s a lot of museums.

I was so amazed when I found out there’s the beard of the Prophet Muhammad Saw.

Also, the swords of the prophet, and the sahabat.

It’s so interesting. We’re revealed by so much Islamic history here.

Topkapi Palace was a huge place. Yet, the weather and the slippery pavement became the reason we didn’t stay too long there.

Bye bye Topkapi Palace. It’s been great to be here Smile

…..

Next we took the bus to Eyub town!

 

cartoon_bus

Interesting fact! Hehe, sleeping in bus, train etc during travelling sgt best! Haha, it’s like, ohhhh we’re taking the bus! How long will it take? Oh 20 mins, I better sleep now! Haha, maybe it’s just me!

Eyub town was very welcoming. You know, there is some place, that once you put your step on it, you feel the warmth. That’s Eyub.

So why this town is named Eyub? Through 6 days of my journey, this is the best and most inspiring history for me.

There was 1 sahabat of prophet Muhammad SAW, his name is Abu Ayyub al- Ansari. He is really interested in the conquest of Constantinople.

According to wikipedia :

Muhammad ibn Jarir al-Tabari records under A.H. 49 (9/2/669-28/1/670) a number of raids against the Byzantines, including the one led by Muawiyah's son Yazid against Constantinople (cf. Siege of Constantinople (674)). Abu Ayyub is among the notables listed as accompanying Yazid. He was an old man, but that did not prevent him from enlisting. After a short time engaged in battle, he fell ill and had to withdraw. Yazid came to him and asked: "Do you need anything, Abu Ayyub?" To which Abu Ayyub replied, "Convey my salaams (Islamic farewell) to the Muslim armies and tell them: "Abu Ayyub urges you to penetrate deeply into the territory of the enemy as far as you can go, that you should carry him with you and that you should bury him under your feet at the walls of Constantinople." Then he breathed his last. The Muslim army fulfilled his request and pushed back the enemy's forces until they reached the walls of Constantinople where Abu Ayyub was buried.

:’)

Inspiring isn’t it?

After the conquest of Constantinople a türbe (tomb) was constructed above Abu Ayyub's purported grave and a mosque built in his honour. From that point on the area, now known as the locality of Eyüp, has become a sacred locality and many Ottoman officials requested burial in proximity of Abu Ayyub.

So, here I am. In Eyub. Right in front his tomb. During my visit, I saw many local people and also tourist that “berebut2” to take a look on his tomb. Alfatihah.

Zuhur in Eyub mosque. Then a very old lady came to us, giving the Turkish sesame bread to us. Jazakillahu khayran :)

Another interesting fact about Turkey, it is famous of its ice cream and pakcik jual ice-cream’s magic trick! Haha nomonomo funny!

And as usual, women and shopping are two things that couldn’t be separated.

After shopping shopping shopping…

We snap, snap and snap pictures!

Pictures

Eyub, it’s been pleasure to visit you Smile *thumbs up*

On our way back to hostel, we stopped by at the dessert restaurant. Yummy yummy! We tried so many puddings, and my favourite of all is Rice Pudding!

Recently Updated

Day 3 : They said, hot and cold is two things that can’t be put together. But today, it isn’t Smile

Assalamualaikum.

p/s : kalau nak best shopping, pergi lah ke Eyub Smile