About Me

My photo
Volgograd, Russia
I'm a 12 year old trapped in an 19 year old physique and I love pink :) Our heart is pink, and pink is a lovely colour. So, let's stick to the "fitrah" and let's make our heart a lovely heart too :D InsyaAllah.

Tuesday, September 4, 2012

because home is where the heart belongs to

Assalamualaikum wbt Smile

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. 5 hari dah tiba kembali di Volgograd. Happy? Not really. Dah tu kenapa alhamdulillah sampai 3 kali?

I would say, alhamdulillah is not the word yang kita hanya boleh ucap bila kita happy je. Sedih, duka, lara, terlampau happy, lupa dunia ke, alhamdulillah tu mesti sentiasa diucap, and jangan lupa, alhamdulillah tu bukan sekadar kata2 or ucapan, it is a manifestation, that we are really grateful to Allah, tak kira lah dalam apa jua keadaan kita FULL STOP.

Back to Volgograd, bukan lah perkara yang gembira. Seminggu sebelum balik, bermacam main dalam kepala. Contohnya,

“Kalau tak balik kan best”

“Tak nak balik boleh taaaak?”

Lebih kurang macam tu la. Bila sampai kat KLIA pun, hati pun berat semacam. I cant even talk to my parents, lagi2 nk tgk mata, because I will cry immediately. So ma and abah, sorry kalau kakak senyap je hari tu ;(

Sampai di Volgo, memang masih tak happy. Nak update status ckp safely arrived pun sangat malas! Macam tu lah benda yang terakhir nak bagitau dunia.

But then, 2 hari lepas, kami semua dikejutkan dgn berita kemalangan pelajar Nizhny. Takziah buat keluarga. Al fatihah.

This really make me think. I always mcm tak nak balik Volgo daaaaaah! But, Allah sampaikan saya dengan selamat di Volgo. Macam wake up call, Nawal get up please, kenapa sangat terpengaruh dengan bisikan syaitan. Bersyukurlah, wherever you are now, it is where He want to place you because He know what the best for you, and you should remember that when Allah brings you somewhere, He’ll definitely bring you through it, and you shud be really grateful for where you are now :’)

So that definitely explain my alhamdulillah. Again, alhamdulillah ya Allah.

But of course, I miss home so much. I miss my family so much.

Teringat zaman dulu2 kat MRSM PC. I was so strong back then. Kebal lah katakan.

I didn’t cry a bit masa ma and abah tinggalkan dekat asrama masa registration day. Masa tu rasa macam hoorayyyyyyy bebas! Zaman remaja rebel yang dah malas nak basuh pinggan and lipat kain kat rumah haha. Masa kawan2 homesick and menangis2, I will the person yang, laah kenapa menangis ni. Sabar lah. And saya mmg bukan homesick person. Jarang la nak sedih2 teringat rumah. Situasi2 begitu hanyalah timbul bila tibanya musim exam ;p

Tetapi makin meningkatnya usia, kita makin faham fungsi rumah tu sendiri. Makin lama tempoh tak duduk rumah, just balik untuk cuti, makin kita menghargai masa2 kita di rumah. Sedar tak sedar, dah 5 tahun saya tinggalkan rumah. But then, home will still be my favourite place of all. Why?

because home is where the heart belongs to Smile

Assalamualaikum Smile