About Me

My photo
Volgograd, Russia
I'm a 12 year old trapped in an 19 year old physique and I love pink :) Our heart is pink, and pink is a lovely colour. So, let's stick to the "fitrah" and let's make our heart a lovely heart too :D InsyaAllah.

Saturday, May 26, 2012

Wajah Kesayangan Hamba

Assalamualaikum wbt

Amaran : Ini post homesick.

Marilah berkenalan dengan wajah kesayangan hamba.

SAM_0485

 

Cute isnt they? Ini adalah che dan ayah. Saya sentiasa rasa saya special di mata mereka (perasan). Sebab antara ramai2 cucu, saya lah yang paling lama dengan mereka. Saya tinggal dengan mereka sehingga saya form 1, kemudian saya pindah ke Selangor. Satu perasaan yang amat sedih. Hampir 13 tahun dibesarkan dengan mereka. Hari hari makan masakan che. Ikan bawal masam manis. Daging masak kicap. Ayam kari. Haha. Ayah hantar dan ambil saya dari sekolah. Layan telenovela dengan che petang2. Haha, ye nenek saya peminat telenovela. Daripada cerita Rosalinda, The Gardener’s Daughter, dan macam2 lagi, saya layan dengan che. Petang2, kalau ayah tak beli goreng pisang, che akan buat lempeng manis. Ataupun kuih bunga. Sangat sedap. Makan sambil minum air teh. Petang yang sangat best, sampai sekarang pun takde lagi petang yang bahagia seperti itu. Good old days. (lap air mata jap). Walaupun saya ni nakal, tapi mereka jarang marah saya. Saya pecahkan gelas, ayah akan cakap, gelas tu pun macam manusia, ada masa dia nak mati, pecah lah dia. Saya terharu sangat sebab dia sikit pun tak marah saya, jadi lepas tu saya berazam saya taknak pecahkan mana mana barang kaca dah. Masa saya form 1, saya ada projek ERT kena buat skirt. Saya kena beli barang2, che dan ayah baik sangat bawa saya pergi kedai belikan semua barang2 tu. Saya sangat rasa bersalah kerana menyusahkan atuk dan nenek saya. Mereka dah tua. Terima kasih che and ayah. Kalau saya nak tulis semua yang mereka buat pada saya, rasanya sampai esok pun tak habis. Hehe.

Maka apabila masuk form 2, saya pun pindah ke Selangor.

Tapi selepas 2 tahun, bila saya form4, Allah dekatkan balik saya pada mereka. Saya dapat tawaran ke MRSM PC di Pengkalan Chepa, Kelantan. Sekali lagi, che dan ayah la yang melayan karenah saya selama 2 tahun. Walaupun saya ni sangat mengada-ngada sehingga menyusahkan mereka, tapi saya cuma nak hiburkan mereka. Yela, duduk berdua di rumah mesti rasa sunyi sikit2. Boleh je beli iron sendiri masa outing, tapi saya suruh mereka belikan. (semata2 nak orang datang melawat) Bila che datang, bukan iron je dia bawak, biskut rokok, roti gardenia, dan macam2 lagi. Haha seronoknya. Kadang2 tu bawa buah anggur, kadang2 bawa saya beli nasi campur yang sangat sedap kat luar. Walaupun maktab boleh hantar pelajar sakit guna van maktab, saya yang mengada2 tahap dewa call nenek saya. Maka mereka bawa lah saya ke klinik. Bila boleh balik bermalam, saya pun balik tidur kat rumah che. Malam tu mesti che akan beli typicalnya nasi kerabu ayam percik Yati, ataupun nasi ayam + pelbagai kuih muih. Dan ayat che sebelum dia pergi sembahyang maghrib “habiskan lah makanan tu” dan maka saya pun habiskan lah, sampai full sangat2 dan mengantuk. Maka saya akan bangun sangat lewat keesokan hari. Masa saya nak SPM, stationary semua tu dibeli oleh nenek dan atuk saya. Mereka jelah pelawat constant saya di maktab. Kalau takde mereka, banyak sangat kesusahan yang saya akan hadapi. Sekalilagi, terima kasih che dan ayah.

Saya rindu nak duduk rumah che balik. Saya rindu nak susun barang groceries dalam kabinet lepas che balik pasar. Saya rindu nak ikut ayah pergi pos office hantar teka silang kata yang dia buat dalam surat khabar utusan. Saya rindu nak makan kek buah yang che buat. Saya rindu nak tolong belikan kelapa parut, tepung beras n telur kat kedai depan. Saya rindu semua tu.

Dan sekarang, sekali lagi, jarak memisahkan saya dengan mereka. Orang selalu kata, long distance relationship bla bla bla. Bagi saya, ini lah long distance relationship sebenar saya, walaupun beribu batu jauh, che dan ayah sentiasa dekat di hati. Segala ajaran, didikan semua saya semat dalam hati. Dan mereka tetap akan menjadi wajah kesayangan hamba ^^ Alin sayang che ngan ayah!

Ya Allah, berilah aku kesempatan untuk berbakti kepada mereka suatu hari nanti.

Assalamualaikum!

Tuesday, May 22, 2012

Women and career!

Assalamualaikum wbt Smile

Alhamdulillah, masih lagi diberi peluang untuk menulis hari ini.

Wah, berkalibernya tajuk! Haruslah, umur penulis sudah menjangkau 20 tahun (ehem2 birthday bulan 9 okay), haruslah sudah mula berjinak jinak dalam penulisan matang sebegini, So, apa pendapat anda?

Azman : Perempuan? Huh, nak kerja? Duduk rumah jela, jaga anak.

Nik : Agak la, kalau bukan diorang, takkan kita kot nak tukar pampers anak?

Azman + Nik : HAHAHA (evil laugh)

Nawal : –_____-- “

Aiseyman, ini sudah mengundang muka menyampah. Haha. Mari Nawal terangkan Nawal’s logic kepada anda.

Kalau dilihat, sebenarnya, peranan wanita itu sendiri dalam masyarakat telah disalah anggap. Ramai yang salah faham tentang peranan wanita itu sendiri. Sehingga, timbul segelintir yang berpendapat seperti dua lelaki poyo di atas. Wanita itu kerjanya hanya duduk di rumah, masak, kemas rumah, jaga anak dan full stop. Memang benar, tugas tugas yang dinyatakan tersebut merupakan tanggungjawab wanita, namun sebenarnya peranan wanita lebih dari itu.

Jika kita ingat kembali zaman Rasulullah saw, isteri baginda sendiri, Khadijah adalah seorang businesswoman yang berjaya. Walaupun menjadi seorang wanita berkerjaya, namun beliau tidak gagal dalam menjalankan peranan sebagai seorang isteri kepada rasul. Khadijah berjaya memainkan peranan yang amat besar dalam menyokong dakwah Nabi. Selain menjadi seorang ibu yang hebat di rumah, beliau juga menjadi people behind the success of Rasulullah. Khadijah adalah satu contoh srikandi dan wanita yang harus dicontohi oleh wanita2 zaman kini.

Azman + Nik : Laahh, kalau dah kerja, bila nak didik anak2? Ada masa ke? Balik kerja dah penat.

Okay okay. Persoalan itu sangat subjektif. Mungkin ada kebenaran di sebalik statement tersebut. Jadi, kita sebagai wanita, harus sedar dan bijak dalam mem-balance-kan antara kerjaya dan keluarga. Barrier yang wujud di antara keluarga dan kerjaya itu sendiri tidak wujud sekiranya kita bijak untuk menanganinya.

Tapi, still, ada masa ke kalau pandai balance sekalipun? Kejap lagi outstation lah, overtime lah, dinner dengan boss lah.

Jom baca bawah ni!

Quantity VS Quality

Mungkin surirumah tangga sepenuhnya mempunyai kelebihan masa untuk diluangkan bersama anak2 berbanding wanita berkerjaya. Mereka dapat memerhatikan sendiri aktiviti anak2. Jadi, sebagai seorang yang tidak mempunyai kuantiti masa yang banyak bersama keluarga, kita harus mempergunakan sebaik baiknya quality time yang ada. Walaupun hanya sedikit sahaja masa yang ada untuk keluarga, namun jika kita betul betul isi masa ini dengan efektif, insyaAllah, masa yang sedikit itu dapat melengkapi waktu2 yang hilang sewaktu kita sedang bekerja.

Priority VS Unimportance

Hakikatnya, apabila sudah berkerjaya, banyak pilihan dan timbang tara yang harus dilakukan. Contohnya, ada makan2 department, dinner, karnival sukan, and etc. Jadi, dalam waktu2 begini, amat penting untuk kita membuat pro and cons serta fikir yang mana lebih priority. Wallahualam.

Haha, sebagai seorang yang masih bergelar pelajar, saya merasakan kurang layak untuk berkata2 begini, kerana  hakikatnya, saya belum pernah merasai lagi bagaimana menjadi seorang wanita yang bekerja. Namun, sebagai future wife and future doctor at the same time, saya harap tulisan ini sendiri bakal mengingati saya suatu hari nanti, dan benarlah, senang untuk berkata2, realitinya? Tepuk dada, tanya lah hati! Semoga diberi kekuatan suatu hari nanti.

Azman + Nik : InsyaAllah kami jadi suami yang memahami suatu hari nanti!

p/s : teringat kisah Sumayyah, semoga dapat jadi hebat macam dia!

pp/s : Nenek saya seorang guru. Mak saya juga bekerja. Nak jadi macam mereka juga Smile

Sunday, May 20, 2012

Tanya sama itu hud hud

Assalamualaikum wbt Smile

HEY PENDEK!

pendek

 

*ouchh that hurts* haha actually, menjadi seorang yang kecil comel ibarat cinderella (feel free untuk muntah) seperti saya ini, bukan mudah. Banyak benda yang terbatas. Seriously percaya lah cakap gua hehe.

cinder

Sebab kan saya kecik, saya dipandang seperti kanak2 (or maybe I really am) haha Smile with tongue out

And sometimes, kredibiliti kita diragui macam hmmm kecik je nawal yang comel ni, boleh caya ke dia buat kerja?

haaaaaa something like that lah. Tapi sebenarnya saya optimis je, jangan risau, ini bukan post emo kihkihkih

So, kalau bukan post emo, what’s the point?

My point here, setiap orang ada kelemahan dan kelebihan masing2. Bagi saya, tu antara kelemahan saya lah (saje buat drama touching sekejappp, harap anda terharu sobsob)

Kelemahan saya di situ. Kelemahan anda mungkin di tempat lain. Dun be ashamed of having weakness. It’s normal. Bak kata kawan saya, kelemahan kau tu lah yang buat kau special. Ececeh cheer up!

Tak percaya? Mari tanya sama itu hudhud.

hoopoe-info0

An-naml : 15-26

Dalam ayat ni, ia menceritakan tentang kisah burung hud hud yang lewat menghadiri perhimpunan yang diadakan oleh Nabi Sulaiman atas alasan, ia ternampak suatu kaum di negeri Saba yang menyembah matahari.

Sebenarnya, cerita ini sangat memberi inspirasi kepada saya untuk terus optimis. Kenapa kenapa kenapa kenapa?

Keranaaaaaa….  Burung hudhud ini physicalnya kecil sahaja, mungkin dia bukanlah sehebat harimau rimba. Dia bukanlah sebesar gajah. Dia juga bukan pantas berlari bak cheetah. Basically, dia hanya lah seekor burung yang kecil. Namun, dia sangat proaktif dalam mencari ruang kebaikan. Mungkin aku kecil, namun aku berjiwa besar. Dengan berbekalkan optimism pada diri sendiri, dia mengibas sayapnya, terbang tinggi dan peduli ummah (TIBA TIBA MAAF hehe).

Pengajarannya di sini di sana dan di situ, janganlah jadikan kelemahan itu sebagai batu penghalang kepada kita untuk mencapai sesuatu. Mari lah kita mencontohi burung hudhud yang begitu optimis! Katakan, saya boleh!

Terima kasih burung hudhud. Inspiring much Smile Thank you Allah kerana memberi ilham.

p/s : kalau dalam flight, selalu tak sampai nak letak barang kat compartment atas, tapi selalu Allah hantar siapa2 je random people untuk tolong, terima kasih Allah and those random people! ^_____^

pp/s : after all, I’m happy to be a strawberry shortcake. Thankful enough, Alhamdulillah Smile

ss5

Assalamualaikum :”>

Friday, May 18, 2012

The road not taken

 

2-roads

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim
Because it was grassy and wanted wear,
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I marked the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I,
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

Robert Frost

Dear my Lord Allah, please give me your guidance. Between those two roads, I confused.

Thursday, May 10, 2012

To a friend :)

 

Assalamualaikum Smile

This is especially for a friend.. (whose final exam is around the corner)

Bila sebut study je mesti rasa…

images

Taknak study boleh?

Tapi kalau awak tak study, saya akan…

powerpuff-girls005

Marah kuasa berganda!

Jadi baik awak study rajin2… Sebab bak pepatah arab, man jadda wajada, wa man zara’a hasada (siapa yang menanam, dpt hasilnya. siapa yang berusaha dapat kejayaan)

044

So, bila awak dah study banyak2, awak akan ready utk jawab exam like a boss. Nak masuk dewan exam tu mesti ready habis punya!

ppbubbles

*Bring it on the exam paper!*

Dan saya.. akan menyokong dari jauh!

ppg

 

*Go go power rangers!*

Dan…

InsyaAllah lepas dah habis exam, saya akan doakan supaya awak dapat result with flying colours!

lalala

Haha? Inspiring? Jadi sekarang pergi study! The sky is the limit, and go get the butterfly no matter how high it flies!

butter

Goodluck!

ps: semoga berusaha dengan power seperti power puff girl!

Let’s see the world differently!

 

ant

Assalamualaikum Smile

One of my most favourite blog is my cousin’s blog, Dhuha Shahrain. Her latest post is about this movie called Patch Adams. I don’t get a chance yet to watch this movie, but through her words, I found this movie really interesting. I really like stories that give us lesson (at least they didn’t make me feel guilty for abandoning books for a while Smile with tongue out) So, basically, she wrote about how we see things.  Another interesting and creative post from her.

Sometimes, we tend to see things from only one side and keep narrowing our mind.

Let’s read this.

The British Medical Association has weighed in on Prime Minister David Cameron's health care proposals:

The Allergists voted to scratch it, but the Dermatologists advised not to make any rash moves.

The Gastroenterologists had a sort of a gut feeling about it, but the Neurologists thought the Administration had a lot of nerve.

The Obstetricians felt they were all labouring under a misconception. Ophthalmologists considered the idea short-sighted.

Pathologists yelled, "Over my dead body!" while the Paediatricians said, "Oh, Grow up!"

The Psychiatrists thought the whole idea was madness, while the Radiologists could see right through it.

The Surgeons were fed up with the cuts and decided to wash their hands of the whole thing.

The ENT specialists didn't swallow it, and just wouldnt hear of it. The Pharmacologists thought it was a bitter pill to swallow, and the
Plastic Surgeons said, "This puts a whole new face on the matter...."

The Podiatrists thought it was a step forward, but the Urologists were pissed off at the whole idea.

The Anaesthetists thought the whole idea was a gas, but the Cardiologists didn't have the heart to say no.

In the end, the Proctologists won out, leaving the entire decision up to the arseholes in London.

Nice wordplay isn’t it? Found this on someone’s blog.

I guess you get my point right? Dr House once said in one of the episode, that if you give the patient to neurologist, they will say is neurological diseases. If you give the patient to cardiologist, then they would say it theirs. His point is, if you check on patient with eyes problem at only his hand, how you’ll know that he has eyes problem? We must consider and check everything in order to get a correct diagnose.

house

Same goes on how we see thing. If we only look and analyse thing from one aspect, how can we be so sure of which one is true, and which one is not? How can we really know the thing? Another example, if we keep testing a monkey on his swimming skill, how would we know that monkey is really good at climbing?

So dear myself, my friends, let’s broaden our mind, open our eyes and our heart, let’s see thing differently! Be wise Smile

p/s : 2 years ago, when I made my first step here, in Volgograd, I speak to myself, “Kampung mana mara hantar aku ni?” Then, during orientation, my senior gave us these words, “ If you change your perspective to the world, the world will change around you” Starting from there, Volgograd become my second home (still adapting)

pp/s:  Haha, about the example, don’t get me wrong, most of THE REAL doctor out there are competent enough to diagnose the patient.

ppp/s : One month to go to final exam, means, one month to go to summer break, means, dear malaysian, im coming home!

Assalamualaikum!